Logo

Защо е важно редовното вътрешно и външно обезпаразитяване на вашето куче?

щастливо куче вътрешно обезпаразитено
април 26, 2022

Факт е, че вътрешното обезпаразитяване на кучето ви е толкова важно, колкото и външното обезпаразитяване, ако искате да се радвате на здрав и щастлив домашен любимец. Въпреки това, много собственици все още не са наясно с важността на антипаразитните средства. Собствениците, които не обезпаразитяват кучетата си, оставят животните си изложени на риск от зарази, които могат да доведат до заболяване и дори смърт. От Zoobars напомнят, че кучетата трябва да се обезпаразитяват вътрешно и външно редовно и решиха да ни разкажат защо това е толкова важно. Ако сте пропуснали едно две обезпаразитявания на вашето куче, това не е фатално, но побързайте да го наваксате, след като довършите четенето на статията.

Чести вътрешни паразити при кучета

Основната цел при обезпаразитяване на куче е да предотврати и излекува появата на паразити при кучетата. Двойното обезпаразитяване, тоест две хапчета едно след друго през някакъв интервал, е най-ефективното и препоръчвано средство от ветеринарните лекари. Това е така, защото има паразити, които могат да се настанят в тялото на животните и сериозно да повлияят на здравето им, ако не се лекуват.

Като цяло, най-честите вътрешни паразити при кучета са чревните червеи, белодробните и сърдечните червеи. Всички те могат да причинят сериозни щети на животно гостоприемник и следователно е важно да извършвате адекватно обезпаразитяване всеки месец. Не се колебайте да поискате от вашия ветеринарен лекар план за обезпаразитяване, за да се грижите за вашия домашен любимец по най-добрия начин.

доволно куче външно обезпаразитено

Обезпаразитяване за чревни паразити при кучета

Повечето вътрешни паразити могат да поддържат яйцата си живи в околната среда за много дълги периоди от време. Тези паразити са изключително заразни и кучето може да се зарази чрез облизване или просто подушване на тази заразена област. Майките с паразитна инфекции също могат да предадат паразитите на своите кученца.

За разлика от това, което се случва с външните антипаразитни средства, които поддържат ефекта си със седмици, вътрешните елиминират само паразитите, които вече присъстват в момента на приемането на хапчето. Те елиминират паразитите чрез храносмилателната система.

Симптомите на такива инфекции обикновено не са много очевидни при здрави животни. Въпреки това, в случай че кученцето ви е малко или пък притежавате имуносупресирано животинче, ще забележите симптоми като диария, загуба на тегло или анемия. Ветеринарният ви лекар, след като изследва проба от изпражнението под микроскоп, може да идентифицира вида на червея и да предпише подходящо обезпаразитяващо средство. Средствата за обезпаразитяване се предлагат най-често под формата на таблетка, която можете да добавите към храната на вашето куче.

Начини за външно обезпаразитяване на кучета

Освен вътрешното обезпаразитяване, трябва да се погрижите и за външното. Летните месеци това трябва да се случва на доста кратки интервали, защото в тревата може да се крият кърлежи и бълхи. Нека да видим какви са най-известните начини да защитите вашия четириног любимец.

  • Предлагат се нашийници за обезпаразитяване, които съдържат активни съставки, способни да елиминират бълхите, кърлежите и другите паразити, които можете да срещнете по време на разходка. В зависимост от марката, те могат да издържат от два до осем месеца. След този период е нужно да подмените нашийника с нов.
  • Пипетите или ампулите, които съдържат течност, която се нанася върху задната част на врата на вашето куче пък издържат само до един месец, като това варира при различните марки. След този месец трябва да повторите процедурата. Има специални пипети спрямо възрастта на кучето.
  • Пръскането на кучетата с антипаразитен разтвор също може временно да премахне бълхите и кърлежите, въпреки че действа само за няколко дни. Можете да повтаряте лечението толкова често, колкото е необходимо.
  • Шампоаните срещу бълхи. С тях можете да къпете домашния си любимец толкова често, колкото желаете. Имайте предвид, че ефектът им е временен. Шампоаните убиват само бълхи и кърлежи, които вашето куче може вече има, но не вършат работа като превенция.

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram