Logo

Всичко, което трябва да знаете за стелките за багажник

Стелки за багажник
октомври 18, 2022

Ако притежавате автомобил, със сигурност и вие, както и много други собственици, се грижите колата ви да е в отлично състояние, не само що се отнася до изправност, но и до интериора. В днешната статия ще говорим за стелките за багажник – какво представляват и как да изберем правилните.

Какво представляват стелките за багажник?

Накратко, това са стелки, много подобни на тези, които се намират вътре в купето, които са предназначени да предпазят вътрешността на багажника. Те са проектирани да пасват на контурите на вашето превозно средство и монтажът им е кратък и лесен, без нужда от винтове, болтове или други видове крепежни елементи. Много производители на стелки препоръчват при първото поставяне да я разстелите в багажника така, че да пасне добре навсякъде, а след това да поставите нещо тежко отгоре за известно време, за да заеме хубаво правилната форма.

Стелки за багажник - предимства

Предимства на стелките за багажник

Багажникът на вашето превозно средство е идеален за транспортиране на голямо разнообразие от предмети, от вашите принадлежности за озеленяване през пролетта и лятото до вашата коледна елха през зимата. Можете да го използвате за куфари, когато отивате на път, или да донесете хранителните си стоки вкъщи, да превозвате различни инструменти, а защо не и домашния си любимец.

Стелките са много удобни, тъй като тази товарна зона е за транспортиране на предмети, а инциденти се случват постоянно - растенията оставят след себе си пръст, кучето ви може да е с кални лапи, каната ви с мляко може да изтече, а трионът ви може да надраска покритието на вашето превозно средство. Нищо от това няма да ви се случи, ако използвате качествена стелка за багажник.

Ако, да речем, багажникът на автомобила ви вече е изцапан или ожулен, тогава тези товарни стелки  могат да покрият това - правейки тази част от вашето превозно средство да изглежда като чисто нова.

Допълнителни предимства:

  • Добавят слой омекотяване, който може да защити чупливи предмети, докато ги транспортирате, от стъклария до антични мебели и др.
  • Стелките с по-текстурирана повърхност могат да предпазят товара ви от подхлъзване и разместване.
  • Те улесняват почистването, нещо, което ще оцените, ако например не сте разбрали, че млякото се е разляло, докато автомобилът ви не започне да мирише лошо.
  • Те могат да добавят нотка личен стил към вашия автомобил.
Стелки за багажник -материали

Материали за производство на стелки за багажника

Тези стелки обикновено са изработени от здрав термопласт (вид пластмасов полимерен материал), който е едновременно гъвкав и издръжлив. Гъвкавостта е това, което позволява на материала да се приспособи към вашето превозно средство и да остане такъв, въпреки температурата, от екстремно горещо до екстремно студено. Издръжливостта е това, което прави стелките толкова дълготрайни.

По-конкретно, товарните лайнери могат да бъдат конструирани от:

  • Термопластичен еластомер (TPE): Това е хибрид пластмаса-каучук, който съчетава максималната гъвкавост на гумата със способността на пластмасата да запазва формата си и да се почиства лесно.
  • Термопластичен олефин (TPO): Този тип термопласт обикновено също съдържа гума/еластомер и пълнител. TPO издържа на слънчева UV радиация, което го прави идеален за лайнери.
  • Полипропилен (PP): Тази здрава пластмаса е особено лесна за почистване, но може да стане хлъзгава, когато е мокра. Освен това може да избледнее по-лесно от TPE и TPO.
  • Полиетилен (PE): Това е най-често срещаната форма на пластмаса, много здрава и рентабилна.
Стелки за багажник - поддръжка

Поддръжка на стелките

Едно от предимствата на стелки за багажника е колко бързо и лесно се почистват. Трябва да се обърнете към инструкциите за почистване на производителя за подробности, но ето някои лесни начини за почистване.

Най-лесният начин е да използвате влажна гъба или кърпа, с която да избършете мръсотията. Това важи за случаите, когато поддържате вашия багажник.

Ако стелката е много мръсна, можете да я почистите с прахосмукачка, а след това да я измиете с течаща вода и щадящ препарат.

Качествени стелки за вашия автомобил може да закупите от един от най-препоръчваните магазини за авточасти и аксесоари - Car Expert.

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram