Logo

Лечение на диабет

август 4, 2022

Захарният диабет е хронично заболяване, при което организмът не произвежда инсулин или не може да използва ефективно инсулина. Въпреки че това е съвременната чума, някои хора имат въпросителна "какво е диабет?" едва когато го диагностицират. Въпреки това е много важно да сте наясно с това заболяване предварително.

Лечението на диабета има за основна цел да помогне на болния от диабет да изпълнява ежедневните си задачи, като понижи кръвната захар до безопасно ниво и намали риска от усложнения. Лекарствата за захар са една от първите възможности, които идват на ум при лечението на диабет. След това редовните упражнения и спазването на диета също са сред първите възможности. В някои случаи диабет тип 2 може да се подобри с 5% чрез промяна на начина на живот.

Човек с начало на диабет може да промени високите нива на кръвната глюкоза с редовни, умерени до интензивни физически упражнения, намаляване на теглото и балансирана диета с ниско съдържание на захар. Нито едно от тях обаче не може да осигури пълно лекуване на диабет. Може да са необходими някои таблетки за контрол на нивото на глюкозата в кръвта. За хората с диабет тип 1 единственият метод за контрол засега е инжекционният прием на инсулин. Приемането на инсулин в подходящите часове на деня може да подобри качеството на живот на хората с диабет. При хората с диабет тип 2 обаче често не е необходимо да се прилага инсулин.

Лекарства със захар

Ако страдате от диабет тип 2, не е достатъчно да се храните здравословно и от време на време да се занимавате с физически дейности. Поради тази причина много пациенти, които използват лекарства за диабет тип 2, се чудят "какво понижава захарта?". Лечението на диабета не включва окончателен метод, различен от операция. В този случай в нашата статия сме посочили някои методи за лечение на диабет за читателите, които все още се чудят как се намалява стойността на кръвната захар на гладно. Нека започнем с лекарствата, които се дават при диабет тип 2.

Метформинът е сред лекарствата за захар, които човек с диабет тип 2 може да приема под формата на таблетки или течност. Той спомага за понижаване на кръвната захар и позволява по-ефективно използване на инсулина, спомага за намаляване на теглото и следователно може да намали последиците от диабета. Честото уриниране също е един от ефектите на диабета.

Други перорални лекарства също могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната глюкоза при хора с диабет тип 2. Някои лекарства, когато се приемат извън хранене, понижават прекалено много кръвната глюкоза и причиняват хипогликемия - спад на кръвната захар. Попитайте Вашия лекар за това, когато Ви предписва лекарството, и попитайте за възможните странични ефекти. Ако приемът на едно лекарство не окаже желания ефект върху нивата на кръвната глюкоза, Вашият лекар може да Ви предпише допълнителни лекарства. Това се нарича комбинирана терапия.

Други лечения

Някои по-нови и експериментални методи на лечение също показват положителни ефекти върху нивата на кръвната глюкоза и диабета.

Бариатрична хирургия (затлъстяване)

Известна също като операция за отслабване. Той може да помогне на пациенти със затлъстяване и диабет тип 2, предизвикан от "мастни клетки", да възстановят нормалните нива на глюкоза в кръвта.

Диабетна (метаболитна) хирургия

Високите нива на захар трябва да се контролират. Това, което е по-лошо за диабетиците от диабета, са последствията от него. Въпреки че обикновено се разглежда като заболяване, свързано с инсулиновата чувствителност, диабетът е важно заболяване, което трябва да се лекува. В противен случай има вероятност да увреди вътрешните органи. Затова пациентите трябва да стабилизират високата кръвна захар. Когато временните решения за понижаване на захарта не дават резултат, хирургичното лечение на диабета е метод, който трябва да се обмисли за лечение на диабета. Резултатът от хирургичното лечение на диабета удовлетворява пациентите.

Лечението на диабета е възможно с илеална интерпозиция и транзитна бипартиционна хирургия. Хирургията, която има много важен дял в лечението на диабета, е постигнала висок процент на успеваемост с настъпилите промени. Метаболитната хирургия трябва да се обмисли при пациенти, които не могат да постигнат успех в резултат на други лечения на диабета и които продължават да имат високи нива на захар.

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram