Logo

Какво могат и какво не могат да постигнат брекетите?

Момиче с брекети
май 26, 2022

Около половината от децата и юношите носят брекети - също и защото здравноосигурителните дружества обикновено покриват разходите, ако зъбите пораснат малко криво. Много лекари са убедени, че брекетите също така предотвратяват на по-късен етап болки и проблеми с челюстите - или дори водят до фундаментално по-добро здраве на устната кухина, без кариеси или пародонтоза.

Какво наистина могат да направят брекетите?

Безспорно е, че брекетите могат да коригират или дори да предотвратят едно нещо: неправилно подредените зъби. Кривите зъби и изпъкналите горни или долни челюсти могат да бъдат коригирани през годините с разхлабени или фиксирани брекети. Изглежда, че няма значение дали скобата е прикрепена вътре в устата или е от външната страна.

Но само това би било чисто козметичен ефект - само на тази основа няма да има причина здравноосигурителните компании да поемат високите разходи за лечение на брекетите. Много лекари, доклади и проучвания многократно доказват, че здравето на зъбите също може да се повлияе положително от брекетите.

От публикация в сайта на клиника Вирту научихме още, че носенето на брекети и правилно подредените зъби допринасят за по-правилен говор, както и са по-добре основа за последващи реставрации. Източник: https://virtue-dentalcenter.com/service/%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8/.

Какво не могат да постигнат?

Пример: ако зъбите са твърде близо един до друг, те са трудни за почистване. Оптималните пространства предотвратяват появата на кариеси. Но дали децата са носили брекети, не са имали значително влияние върху кариеса, корените на зъбите или други увреждания на зъбите. Какво още не е проучено: Дали носителите на брекети са склонни да губят зъби по-късно, да имат отпуснати зъби или да развият зъбобол. Засега не може да се направи изявление по този въпрос.

Друг момент: За да можем наистина да изследваме ефекта на брекетите, трябва да се вземе предвид и колко добре хората се грижат за зъбите си през годините. Защото: Всеки, който носи фиксирани брекети трябва, ако е възможно, да си мие зъбите старателно след всяко хранене. Може би самите брекети не водят до факта, че зъбите са по-здрави след пет, десет или двадесет години - просто допълнителните усилия пред огледалото в банята.

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram