Logo

Какво е необходимо за знаете за работата на гроздомелачките?

гроздомелачка с грозде в нея
август 17, 2022

Един от много полезните уреди, които може да си набавите за улесняване на ускоряване на процеса по производство на вино, е гроздомелачка. С негова помощ се извършва една от най-важните първоначални стъпки, а именно извличането на гроздовия сок от зърната на гроздето. След като гроздето бъде обрано и сортирано, то трябва да се смели. В миналото този процес е извършван механично, най-често чрез събирането на плода в големи контейнери и тъпченето му с боси крака. И макар да е истина, че подобен метод запазва пази известен чар, увековечен в не една и две картини от недалечното минало, в днешно време винопроизводителите предпочитат да заложат на по-съвременни похвати.

Един такъв е гроздето да мине през ръчна или електрическа гроздомелачка, каквито са налични на сайта на Koledzhikov. По време на този процес чепките биват отделени, както и ципата на зърната от пулпата. В резултат се получава течност, която е готова за ферментация.

Принцип на работа

Гроздомелачката, позната и като роначка на грозде, е създадена за отделяне на непотребния материал от гроздето от полезния, за да може втория да бъде използван за ферментация и направа на вино. Отделеният в процеса гроздов сок е винената мъст, която впоследствие се събира в подходящи съдове за вино. И така, след преминаването на тези стъпки, гроздовият материал е готов да отлежи за ферментация, и да се превърне в напитката, която мнозина обичат. 

Какви са предимствата на гроздомелачките?

В сравнение с традиционния метод на механично мачкане с крака, гроздомелачките предоставят на ползвателя редица предимства:

  • Работата с тях е по-бърза – извършват дейността по мелене доста по-бързо от меленето с боси крака, независимо от обема на гроздето. Това ги прави предпочитан уред в много от винарските изби, където се гони по-висока производителност.
  • Ползват се лесно – много хора си мислят, че работата с гроздомелачка е комплексна, но това е далеч от истината. Уредът се ползва лесно, като само с едно прочитане на упътването човек придобива знанията, необходими за работа с него.
  • Отделяне на чепките – немалка полза от гроздомелачките е и фактът, че много от моделите машини имат функция по отделяне на чепките от гроздето. Това е доста важно, предвид факта, че чепките допринасят за горчивината на вкуса на гроздето, ако не бъдат своевременно отделени. Те съдържат високи нива на танини, което ги прави неблагоприятен елемент от винопроизводството. Ръчното им отделяне, както и отделянето на семките на гроздето, е трудоемък процес, който за щастие гроздомелачките съкращават и улесняват неимоверно много.

Основни видове гроздомелачки

Най-общо гроздомелачките се делят на ръчни и електрически.

  • Ръчните гроздомелачки са подходящи за домашно винопроизводство, защото могат да обработят по-малко количество плод в рамките на единица време, в сравнение с електрическите. Ръчната гроздомелачка се задвижва от ръкохватка, която на свой ред е прикрепена към полимерен диск. С нейна помощ могат да се обработят около 800кг. грозде на час.
  • Електрическите гроздомелачки често комбинират функциите на мелене и ронкане. Те се задвижват от електромотор, прикрепен над механизма за мелена на плода, който осигурява действието на всички компоненти на уреда. Предимство на електрическата гроздомелачка е по-високия обем грозде, който тя може да обработи за час работа – над 1500кг. Най-идеален вариант е електрическа гроздомелачка с функция за отделяне на чепките. Това се осъществява чрез барабан с дупки, през които минава само гроздовия плод, а чепките биват отделени встрани. По този начин във виното не се отделят танини.
  • Гроздомелачки с помпи – това е подвид на електрическите гроздомелачки, който е снабден с помпа в допълнение към другите компоненти. С нейна помощ се изпомпва винения материал към съд за съхранение директно по време на процеса на мелене. Идеални са за бързо и ефективно обработване на много гроздов материал.
грозде висящи чепки

Коя е идеалната гроздомелачка за вас?

Важно е да съобразите гроздомелачката с количеството плод, който искате да обработите, и бързината, с която да свършите работа. Електрическите машини са подходящи за по-големи количества грозде, което ги прави автоматичен избор за винарски изби и производители, които обработват хиляди килограми плод. Този вид гроздомелачки идват и с гореописаните екстри, като отделяне на чепките и изпомпването на пулпа към съдове за ферментация. За домашно производство на вино може да използвате и ръчна гроздомелачка.

Важен фактор при избор на уред следва да бъде и качеството на материалите, от който е изработен. Факт е, че гроздето е киселинно и води до ръждясване. Затова в направата на гроздомелачката трябва да бъдат вложени качествени и неръждаеми материали, които лесно могат да се поддържат в добро състояние между сесиите на ползване.

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram