Logo

Как се съхраняват кафе капсулите Nespresso?

кухня с кафе машина
април 24, 2022

Машини работещи с кафе капсули вече има почти във всеки дом. Особено популярни напоследък са разнообразните вкусове и аромати предлагани от Nespresso. Отдавна не е нещо необичайно, всяко домакинство да притежава кафе машина и хората да се наслаждават на вкуса на кафе още със ставането си сутрин. Къде обаче е най-добре да се държат кафе капсулите? Вярно е, че ще откриете различни и атрактивни модели диспенсъри, но къде е най-добре те да се поставят? Нека да разгледаме подробно въпроса.

Какво представлява кафе капсулата?

На първо място, трябва да споменем, че капсулите са херметически затворени. Това означава, че въздухът няма достъп до тях. Същото се отнася и за влага и за капки вода. Ако случайно намокрите кафе капсула Nespresso, водата няма да проникне при кафето и да развали вкуса и аромата му. Следователно, не е нужно да ги изхвърляте и да търсите нови.

Кафе капсулите и хладилника

Това е един мит, който сме длъжни да развенчаем. Не само кафе капсулите, ами и обикновените кафе зърна не трябва да се държат в хладилника. Кафето привлича влагата, но тя му влияе лошо. Проблемът не е, че има влага във вашия хладилник (или фризер), а промяната в температурата, която кафето изпитва, влизайки и излизайки от хладилника, което води до натрупване на конденз. Съответно и до образуване на влага. Тя може да повлияе драстично на вкуса му и на аромата му.

Много хора не се замислят изобщо преди да сложат кафе зърната в хладилника. Причината е, че подсъзнателно свързваме хладилника с идеята за запазване на свежестта и когато искаме да запазим свежестта на кафето ни, то това изглежда като най-доброто решение. Истината е, че това е заблуда и в крайна сметка вреди на вкусовите качества на кафето, отколкото да помага. Кафе капсулите, както вече споменахме са херметически затворени и в тях не може да проникне влага, но те също не е необходимо да се държат в хладилника.

Ако се снабдите с някой красив диспенсър, то можете да го поставите върху кухненския плот и да го достигате изключително лесно всеки път, когато ви се пие кафе.

nespresso кафе машина

Как се съхранява кафето?

Когато става въпрос за съхранение на кафе, основните неща, от които да го предпазите, са прекомерен въздух, влага, топлина и светлина. Всички те ще отнемат от аромата и вкуса му. Кафе капсулите са перфектно измислени, точно за тази цел. Когато си изберете кафе капсула и я поставите в машината, тя бива пробита, за да може да навлезе въздух и вода и да се изтече после към чашата ви за кафе.

Кафе капсулите не трябва да ги държите на много топло. Стайната температура е добро решение. Ако температурата е много висока, кафе зърната изсъхват и отново си губят вкусовите качества.

Къде точно да поставите диспенсъра за кафе капсули?

Кухнята е стая, в която задължително трябва да има някакъв ред. В противен случай постоянно ще се случват инциденти. Най-функционално е да сложите капсулите до кафе машината и то от страната, с която ръка си служите най-често. Например, ако сте левичар, ги поставете от лявата страна на кафе машината, ако сте десничар - от дясната. Освен това добра практика е да поставите кафе машината и капсулите на място, което не е твърде осветено. Това изключва первазите на прозорците и части от кухненския ви плот, които са такива. Също така не поставяйте диспенсъра с капсулите близо до котлоните или фурната, за да не се загряват от отделяната от тях топлина. Самата кафе машина пък е добре да бъде да далеч от мивката, но и близо до контакт. Ако не разполагате с достатъчно място на самия плот, оставете само кафе машината там, а диспенсъра с кафе капсули поставете в някой шкаф наблизо, за да можете с едно движение да стигате до тях.

Повече информация за кафе капсули Nespresso на: https://www.nespresso.bg/bg/nespresso-caps

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram