Logo

7 съвета, които трябва да прочетете преди да изберете осветление за баня

баня с осветление за баня на стената
април 22, 2022

Изборът на осветление за баня може да бъде огромен и да отнеме прекалено много време. Тоалетната, огледалото и душът изискват различно осветление, като едновременно с това цялостната светлина в банята трябва да се усеща в единство. За да определим най-добрия подход, поканихме професионалистите от Ultralight да споделят своите основни насоки при избор на осветление за баня и те ни дадоха някои съвети. Нека да видим по-долу кои са те.

Помислете за странично монтирани аплици

Странично монтираните аплици са една от най-добрите опции за осветление за баня. Независимо дали се използват от двете страни на огледалото или се монтират директно върху огледало със сенки, поставени на нивото на очите, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид:

  • Монтирайте ги на нивото на очите;
  • Отворът на абажурите, ако сочат надолу, трябва да е малко под нивото на очите;
  • Отворът на абажурите, ако сочат нагоре, трябва да е малко над нивото на очите;
  • Ако вашето огледало е центрирано над мивката, монтирайте осветителни тела само на няколко сантиметра вляво и вдясно от огледалото. Трябва да са възможно най-близо до лицето ви.

Направете план за няколко слоя осветление

Всяка баня е препоръчително да притежава три слоя светлина, за да подобри усещането за пространството. За да сте сигурни, че светлината се разпределя равномерно, трябва да изберете комбинация от:

  • обща светлина под формата на полилеи, висящо осветително тяло или вградени лампи;
  • втори слой осветление за изпълнението на задачи, което е идеално за ежедневни дейности като подстригване, нанасяне на грим или бръснене;
  • трети слой, акцентно осветление, което е предназначено да подчертае декора на банята;

Използвайте висящи осветителни тела като алтернатива

За алтернатива на аплиците помислете за висящи стенни лампи. Те са елегантна опция за осветление и носят доза суета, но могат да функционират и като общо и като акцентно осветление, ако е необходимо.

Придържайте се към един и същи дизайн

Въпреки че не е необходимо стилът на аплиците да съвпада абсолютно идентично с всички останали осветителни тела, то най-добре е да ги избирате да са близки по дизайн, за да поддържате единство в цялостния дизайн на банята.

Душ кабината или ваната трябва да бъдат добре осветени, но не прекалено

Малка лампа е идеалното решение за създаване на специална атмосфера в зоната на душа. Тя ще допринесе за успокояващата атмосфера, която може да бъде трудно да се постигне с вградени крушки отгоре.

модерна баня с осветление основно полилей

Изберете Месинг или Хром

Що се отнася до покритията, месингът и хромът са най-универсалните, тъй като могат лесно да допълват други аксесоари за баня. Ако изберете тях ще можете лесно да имате огромен избор от най-разнообразни лампи, лунички и осветителни тела. В противен случай може да изпаднете в ситуация да смесите стилове, което както вече споменахме не е добра идея.

Размерът на осветителните тела има значение

В зависимост от размера и стила на банята, висящите осветителни тела или полилеи могат да я накарат да изглежда очарователна или пък да заемат прекалено много място. Правилното осветително тяло ще пасне идеално като големина и ще зададе тон на дизайна в банята.

Осветлението в банята е изключително важно. Убедете се, че лампите, които избирате са пригодени за употреба в мокри помещения и IP рейтингът им е висок. Само така няма да се образува конденз вътре в тях и ще се радвате на добро осветление за баня дълго време. Банята е едно от помещенията, където трябва задължително да ни е комфортно, но и да имаме добра видимост. Ако едно от тези двете условия не сме успели да изпълним, означава, че трябва да променим нещо в осветлението и лампите. Водете се от усещането си за стил, но и от функционалността на помещението и ще получите добър краен резултат.

Сходни публикации

tagclock linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram